<<<14-02-2016>>> Hoe het allemaal begon
Overzicht14-02-2016
Mensen vragen mij weleens hoe ik er zo bij kwam om rookmannetjes te gaan verkopen. Nou dat zit zo.
Mijn grootvader is geboren in Zwickau, een industriestad in Saksen, dus van die kant waren die Räuchermänner, of Raachermannl, zoals ze daar genoemd worden, bij onze familie bekend. Het rookmannetje hierboven is mijn eerste exemplaar, van mijn grootvader "gekregen" toen ik geboren ben, een antiquiteit inmiddels.
Zowel ik als mijn rookmannetje…
Jaaaren later ben ik begonnen meer rookmannetjes te verzamelen. Eerst één per jaar, later meerdere. Deze werden rond de kersttijd van zolder gehaald en iedere avond ging daar een wierookkegeltje in. Gezellig. Na de kerst gingen ze weer braaf in een (steeds groter wordende) doos terug op zolder. Toen we zo'n 12 jaren geleden gingen verhuizen, had ik ineens een woonhuis met bedrijfsruimte ter beschikking: plaats zat dus.
Toen heb ik het plan opgevat om eens richting het Ertsgebergte af te reizen om te kijken of importeren van rookmannetjes tot de mogelijkheden behoort. Met een aantal fabrikanten afspraken gemaakt en met het hele gezin met een carnaval naar het uiterste oosten van Duitsland gereden. Een dik pak sneeuw kwam ons halverwege Saksen al tegemoet. Ik moet zeggen: toen we Seiffen binnenreden en ik al die geweldige kerstversieringen zag (ja nog steeds in februari) werd ik door een warme golf van emotie overvallen. Gewoon geweldig: toch nog een (verlate) witte kerst!
Ik heb in die week een groot aantal fabrikanten en groothandels bezocht en ook tot afspraken kunnen komen. De hoofdleverancier van onze rookmannetjes is KWO uit Olbernau. Ik zelf vind deze gewoon de mooiste. Verder natuurlijk de wierook van Crottendorfer en KNOX een keur aan volkskunst uit het Ertsgebergte, die verzamelt zit bij een groothandel.
Eenmaal weer thuis ben ik aan de slag gegaan om de webshop in te richten en gaandeweg de jaren is het assortiment alleen maar groter geworden. Notenkrakers, Schwibbögen, Kerstpiramides, Kerststallen handgeblazen Thüringer kerstballen, muziekdozen, onderdelen voor piramides om er maar een paar te noemen.
Inmiddels bestaat mijn eigen verzameling rookmannetjes uit zo'n kleine 120 stuks, waaronder naast "mijn" rookmannetje, ook enkele oude bijzondere exemplaren en gaan er weinig dagen voorbij dat niet een wierookkegeltje wordt aangestoken.
Tot een volgende keer.