<<<13-02-2019>>> Waarom zetten wij een Kerstboom?
Overzicht13-02-2019
Waar komt de gewoonte om een kerstboom te versieren eigenlijk vandaan en hoe werd de kerstboom het centrale symbool van Kerstmis?
Deze gewoonte vindt zijn wortels in niet-christelijke culturen. Voor de Germanen waren de groenblijvende sparren een belangrijk symbool van vruchtbaarheid en gaven hoop voor de terugkeer van de lente na de winter. In het oude Rome werden dennentakken in huis gehaald om kwade geesten buiten te houden
De opkomst van de traditie van boomsieraden vond plaats later in de 17e eeuw. Aanvankelijk was de boom versierd met alles wat voorhanden was, met de opkomst van de industrialisatie in de 19e eeuw, werden kerstdecoraties vervolgens massaal geproduceerd en verkocht.
Toen het christendom werd gevestigd, keurden religieuze leiders de gewoonte van de groene tak voor Kerstmis goed. In 1419 zag letterlijk de eerste openbare kerstboom het levenslicht. De bakkers van Freiburg wilden de armen van hun stad ook de kerstvreugde geven. Ook uit Stockstadt am Main is een prachtige dennenboom op een openbaar plein beschreven. Alle christenen wilden snel hun eigen kerstboom. Maar tot de 18e eeuw was het kopen en decoreren van kerstbomen alleen betaalbaar voor de meer welgestelde gezinnen. Voedsel, stro of gebak werden als decoratie gebruikt. Glazen versierselen voor de kerstboom kwamen pas later. Die werden voor het eerst gemaakt in de stad Lauscha in Thüringen en werden van deur tot deur te koop aangeboden en veroverde zo de wereld.
Het gebruik van de kerstboom met kerst kwam pas geleidelijk door christelijke emigranten en reizigers. De klassieke boomtraditie veranderde door verschillen in regionale opvattingen. Maar tot vandaag behoort een verlichte, groenblijvende naaldboom in de huiskamer in christelijke regio's. Inmiddels zijn de echte kaarsen voor het overgrote deel vervangen door de elektrisch lampjes. Hierdoor werd het brandgevaar nagenoeg uitgesloten; iets wat vroeger regelmatig fout liep. Traditioneel versieren kinderen en hun ouders het samen de boom.
Om de kerstboom "juist" te versieren, hebben regionaal en binnen de familie zich vaak regelrechte filosofieën ontwikkeld. Rood of kleurrijk, wit of helemaal in goud - dankzij een veelheid aan decoraties is er voor elk wat wils. Vaak is het hele huis ontworpen volgens de kleur- en ontwerpvereisten van een boom. Weken van planning en uitvoering gaan hieraan vooraf. Dit maakte de kerstboom voor veel mensen tegelijkertijd een aangenaam tijdverdrijf, terwijl buiten de winterstormen raasden.