<<<28-07-2019>>> Van boomstam tot (rook)mannetje
Overzicht28-07-2019
Hoe wordt een boomstam een rookmannetje of notenkraker? Hoe komt het hout uit het bos?
En welke stappen zijn nodig om vijftien centimeter hoge kunstwerken van vijftien meter lange reuzen te maken? Een bezoek aan de zagerij geeft inzicht.
Ook nu nog kiezen veel ambachtslieden in het Ertsgebergte zelf de stammen waaruit zij hun figuren maken. Het grootste deel van het hout dat hier verwerkt wordt, is afkomstig uit lokale bossen: van berk, beuk en esdoorn tot linde, eik, els en es, spar, den, lariks en Douglasspar.
De zagerijen in de regio zijn gespecialiseerd in de eisen van de lokale ambachtslieden en verwerken veel verschillende houtsoorten in verschillende diktes en kwaliteiten.
Dit is zeldzaam en bijzonder; elders zijn de zagerijen meestal gespecialiseerd in enkele soorten.
"De ambachtslieden hebben hier verschillende houtsoorten in kleine hoeveelheden maar in verschillende diktes nodig", zegt Wolfgang Heidrich van de gelijknamige zagerij in Brüderwiese.
In de grote, moderne lintzaagfabriek worden de stammen eerst in planken gezaagd, later in zogenaamde "schubben" met een vierkante doorsnede van twee tot tien centimeter. Dit is de perfecte maatvoering voor de draaibanken waarop de ambachtslieden van het Ertsgebergte hun figuren draaien.
Seiffener Openluchtmuseum
Hoe het zagen meer dan tweehonderd jaar geleden plaatsvond, kan men in het Seiffener Openluchtmuseum zien.
Een originele waterkrachtzagerij uit de 18e eeuw, die oorspronkelijk in Pfaffenhain stond, werd in 1979 naar het museum overgebracht. Hier is te zien hoe vier verschillende soorten zagen door middel van riemen en koorden in beweging worden gezet - een fascinerend voorbeeld van de geschiedenis van deze technologie.
In het openluchtmuseum is ook een vlothuis uit de 18e eeuw te zien. In het verleden werd het hout uit het bos naar de zagerij over het water vervoerd - dit was de goedkoopste manier van transport en de rivieren van het Ertsgebergte lenen zich hier uitstekende voor.
Bron: Sylva Sternkopf en Dregeno Seiffen