<<<28-01-2020>>> De regio Kerstland Ertsgebergte
OverzichtHet Ertsgebergte
Het Ertsgebergte - een regio die wordt gekenmerkt door traditioneel vakmanschap en toeristische attracties
Het Ertsgebergte
Rijke ertsvondsten gaven deze lage bergketen in Zuidoost-Duitsland zijn naam. Mijnbouw heeft dit culturele landschap eeuwenlang gevormd. Het bekende gebied tussen Freiberg en Annaberg-Buchholz, Altenberg en Schneeberg maakt nog steeds indruk met zijn schilderachtige diversiteit, levendige geschiedenis en onderscheidende tradities.
Het landschap
Het oude Pultschollen-gebergte beslaat 4.000 km² op de grens tussen Saksen en Bohemen.
De grootste hoogte aan de Saksische kant is de Fichtelberg (1.214 m). Aan zijn voet ligt Oberwiesenthal, de hoogste stad van Duitsland. Grote delen van het gevarieerde landschap van het Ertsgebergte behoren tot het "Naturpark Erzgebirge/Vogtland ", het meest bosrijke natuurpark in Duitsland. Het Ertsgebergte heeft ruim 5000 km aan wandelpaden; meer dan 60 leerpaden zorgen voor een bijzonder intensieve ontmoeting met natuur, mijnbouw en lokale geschiedenis. In de winter biedt het Ertsgebergte goede sneeuwcondities, 1.000 km geprepareerde langlaufloipen en talloze pistes. Dresden of het Boheemse kuurdriehoek in de buurt van Karlsbad zijn ook niet ver met de trein, bus of auto.
De mijnbouw
Het eerste zilver werd gedolven in Freiberg in 1168. Tin, koper, lood en andere minerale grondstoffen hebben ook het fortuin van de regio bepaald sinds de 12e eeuw. Het Ertsgebergte is een van de oudste Duitse mijnlandschappen. Nergens anders in Duitsland zijn er zoveel getuigenissen uit de mijnbouw van de middeleeuwen en het begin van de moderne tijd, zoveel gebouwen en kunstwerken met referenties aan de mijnbouw als in het Ertsgebergte. Niet alleen de vele showmijnen in de regio getuigen van de levendige traditie, maar ook de populaire bergparades van de Ertsgebergte Bergbroederschappen in historische folklore.
De houtkunst
Mijnbouw in het Ertsgebergte bracht niet alleen kostbare ertsen aan het licht. Met name de daling van de mijnbouw in de 17e eeuw, ontstond houtbewerking als een nieuwe branche. Houtdraaien (het “Drechseln”) en de houdsnijkunst werd het nieuwe levensonderhoud van veel mijnbouwfamilies in het Ertsgebergte. Typische handwerktechnieken die uniek zijn in de wereld, zoals spaanboompjes steken of het zogenaamde Reifendrehen ontstonden. Tot op de dag van vandaag beheersen deze traditionele productietechnieken de familiebedrijven en fabrieken. Notenkrakers, rookmannetjes, engelen, Schwibbogen en piramides zijn slechts een kleine selectie uit het Ertsgebergte houtkunst-assortiment, dat nu meer dan 20.000 artikelen bevat. De houten schatten veroveren harten over de hele wereld. Musea en demonstraties in workshops geven liefhebbers van dit ambacht inzicht in de 300-jarige geschiedenis en de creatieve aanwezigheid van vakmanschap.
Kerstland (Weihnachtsland)
Aan het einde van het jaar weet de regio haar bezoekers telkens weer enthousiast te maken met de typische Ertsgebergte kerstmarkten, traditionele feesten, bergparades, kantklos-avonden, adventsconcerten en Mettenschichten (laatste ploegendienst in de mijn voor Kerst). Jaarlijks vinden er ongeveer 500 kerstevenementen en -programma's plaats. Het Ertsgebergte wordt algemeen beschouwd als het Duitse "Kerstland". Naast de houtkunst, dragen grote piramides, muziekdozen en figuren op veel marktplaatsen, evenals de beroemde kerstverlichting in het Ertsgebergte, bij aan de onnavolgbare sfeer tijdens de Advent- en Kersttijd.